مسابقات فرمول یک قوانین خاص خود را دارد که دانستن آن ها به درک بهتر تماشای این مسابقات بسیار کمک می کند. یکی از موضوع های حیاتی درباره سبقت گیری در فرمول یک، سیستم Drag Reduction System یا همان DRS است. در این مطلب نگاهی داریم به این سیستم.
سبقت گیری یکی از مهم ترین مسائل حاضر در فرمول یک است. راننده هایی که در تعیین خط پایین تر از دیگر راننده ها قرار می گیرند، مسلما در طول مسابقه اصلی چشم به سبقت گیری دارند. علاوه بر شرایط مناسب و قدرت عملکرد خود راننده، خودروها نیز باید امکان سبقت گیری را داشته باشند.
همیشه امکان سبقت گرفتن نیست و مخصوصا اگر میان ماشین ها فاصله ایجاد شود، سبقت گرفتن نیز سخت تر می شود. سیستم DRS که در ادامه می خواهیم توضیح دهیم، به کمک سبقت گرفتن آمده است.
دی آر اس (DRS) چیست؟
برای اینکه معنای DRS را متوجه شوید، باید با مفهوم درگ (Drag) نیز آشنا شوید. برخورد مولکول های هوا به بدنه خودرو اصطکاکی ایجاد می کند که درگ نامیده می شود. از سال 2011 فرمول یک فناوری جدیدی را به مسابقات اضافه کرد و طبق آن در شرایط خاص، زاویه بال عقب خودروها تغییر می کند و حالتی تخت به خود می گیرد که باعث می شود درگ در ماشین کمتر و سرعت آن بیشتر شود.
سیستم کاهش درگ چگونه کار می کند؟
سیستم کاهش درگ با فرمان مستقیم خود راننده کار می کند. زمانی که راننده از این سیستم استفاده می کند، می توانید مشاهده کنید که بال عقب خودروی او باز می شود و حالت تخت به خود می گیرد. با تخت شدن این بال، هوا به راحتی از انتهای خودرو عبور می کند و همین موضوع باعث کاهش چشمگیر درگ و بالا رفتن سرعت ماشین تا مرز 16 کیلومتر بر ساعت در مسیر مستقیم می شود. به محض ترمزگیری، بال عقب خودرو به حالت قبل در می آید.
نحوه استفاده از DRS
با توجه به اینکه تکنولوژی DRS بسیار به سبقت گرفتن کمک می کند. در هر مسابقه تنها 2 یا 3 بار می توان از آن در مناطقی خاص استفاده کرد. هر پیست مناطقی دارد که به آن DRS Zone می گویند. در این نواحی سنسورهایی تعبیه شده که سیستم کاهش درگ را فعال می کند.
زمانی که خودروی جلویی از این مناطق عبور می کند، اگر فاصله خودروی عقبی با آن در همین مناطق کمتر از 1 ثانیه باشد، روی فرمان خودروی عقبی پیغامی آورده می شود که راننده با استفاده از آن می تواند از DRS استفاده کند. بنابراین زمانی که خودروها بیشتر از یک ثانیه با یکدیگر فاصله داشته باشند، حتی اگر در منطقه DRS هم حضور داشته باشند نمی توانند از این سیستم استفاده کنند.
طبق قوانین فرمول یک، استفاده از DRS در تعیین خط و تمرین ها بلا مانع است. در مسابقه اصلی نیز سیستم کاهش درگ تا دور سوم مسابقه فعال نمی شود. اگر مسابقه با ورود ماشین ایمنی همراه باشد نیز بعد از خروج این ماشین، مجددا در 2 دور نخست نمی توان از DRS استفاده کرد.
لازم به ذکر است که برخی خودروها به قدری از دیگر ماشین ها فاصله می گیرند که در دورهای بعدی به ماشین های قبل از خود می رسند و اصطلاحا آن ها را لپ می کنند. در صورتی که ماشین پیشتاز بخواهد از ماشینی که عقب افتاده رد شود، می تواند از DRS استفاده کند.
چه قدر DRS به سبقت کمک می کند؟
سبقت گیری در فرمول یک بسیار کار دشواری است. یکی از متداول ترین سبقت گیری ها در ابتدای مسابقه و زمانی که هنوز ماشین ها اختلاف زیادی با یکدیگر ایجاد نکرده اند صورت می گیرد. این کار هم اما دشوار است و علاوه بر اینکه ریسک زیادی دارد و امکان برخورد و تصادف در این شرایط زیاد است، سبقت در اول مسابقه به نوع پیست نیز ربط دارد. سبقت گیری در پیچ ها و به دلیل اختلاف ترمزگیری نیز صورت می گیرد که این کار به مهارت بسیار بالای راننده نیاز دارد.
در ادامه که فاصله ماشین ها زیاد می شود، سبقت گیری سخت تر از قبل می شود و به همین دلیل است که سیستم کاهش درگ به کار می رود. با استفاده از سیستم کاهش درگ، سرعت ماشین عقبی بیشتر می شود و به همین دلیل می تواند عمل سبقت را آسان تر کند. DRS به همین منظور به کار می رود تا عمل سبقت گیری را آسان تر و مسابقات را جذاب تر و نزدیک تر از قبل کند.
اطلاعات جالبی بود متشکر
ممنون و متشکر مفید بود
خیلی.ممنون