0

هنرهای رزمی ترکیبی؛ ام ام ای MMA چیست؟

هنرهای رزمی ترکیبی

هنرهای رزمی ترکیبی یکی از رشته های رزمی نسبتا جدید است که طرفدارهای زیادی در سراسر دنیا دارد. در این مطلب نگاهی داریم ام ام ای MMA.

وقتی ورزش های رزمی را مرور می کنیم، متوجه می شویم که تمام آن ها در چارچوب قوانین مشخصی برگزار می شوند و اجازه نمی دهند تا ورزشکاران حاضر در این رشته ها، از یک حدی پای خود را فراتر بگذارند و تا یک جایی اجازه اعمال خشونت دارند.

وجود حد و مرزهای معین برای رشته های رزمی باعث شد تا یک رشته ای از ترکیب این ورزش ها به وجود بیاید که تا جای ممکن دست بازیکنان را باز بگذارد و سطح خشونت در آن بسیار بیشتر از سایر رشته های رزمی باشد. در این مطلب نگاهی داریم به رشته هنرهای رزمی ترکیبی (Mixed martial arts) که با نام MMA شناخته می شود.

تاریخچه هنرهای رزمی ترکیبی؛ ام ام ای MMA

قدمت ورزش های رزمی به هرازان سال قبل برمی گردد. همانطور که درباره رشته بوکس توضیح دادیم که در یونان و رم باستان جریان داشت، رشته های رزمی که تقریبا قوانین خاصی ندارند و به یک مبارزه تمام عیار شبیه هستند نیز از سال های بسیار دور برگزار می شوند و رفته رفته حالت جدی تر و همچنین رسمی تری به خود گرفته اند. دعواهای خیابانی که در آن دو نفر بدون هیچ محدودیتی مبارزه می کنند را می توانیم نوعی از رشته ای بدانیم که امروز با نام هنرهای رزمی ترکیبی می شناسیم.

بیشتر بخوانید:

از قرن 19 میلادی، رشته های رزمی شکل متفاوتی به خود گرفتند و به تدریج به یک ورزش شناخته شده تبدیل شدند. رشد رشته بوکس که یکی از اولین رشته های ورزشی دنیا محسوب می شود باعث شد تا رشته های رزمی تغییر شکل بدهند و در چارچوب رسمی برگزار شوند. آسیای شرقی، مرکز بسیاری از رشته های رزمی است و تاریخچه و قدمت کشورهایی همچون ژاپن، باعث شد تا رشته های رزمی این کشورها در قالب یک ورزش به جهان معرفی شوند. به این شکل تعداد رشته های رزمی به مرور بیشتر شد.

آسیای شرقی، مرکز بسیاری از رشته های رزمی است
آسیای شرقی، مرکز بسیاری از رشته های رزمی است

شکل گیری هنرهای رزمی ترکیبی

در قرن بیستم میلادی، رشته های رزمی به تدریج جایگاه خود را پیدا کردند و همه گیر شدند. در این میان، رشته کشتی حرفه ای یا همان پرو رسلینگ نیز پیشرفت چشمگیری داشت و مخاطب های بسیاری را به سمت این رشته نوپا کشاند. کشتی حرفه ای ترکیبی از رشته های رزمی است که به واسطه وجود سناریوهای مختلف، برد و باخت آن از قبل مشخص است و به نوعی این رشته رزمی، مانند تئاتر می ماند.

با این حال اما کشتی حرفه ای چیزی بود که خیلی ها منتظر آن بودند. ترکیب رشته های مختلف رزمی و نداشتن قوانین دست و پا گیر. بسیاری از طرفداران رشته های رزمی خواهان رشته ای بودند که در آن محدودیت ها در کمترین حالت ممکن باشند و به تماشای یک جنگ تمام عیار بنشینند.

بیشتر بخوانید:

کشتی حرفه ای در ظاهر این خواسته مخاطبان رشته های رزمی را برآورده می کند اما به دلیل اینکه پرو رسلینگ یک ورزش سرگرم کننده و داستانی است، همچنان وجود یک رشته حرفه ای که ترکیبی از ورزش های رزمی مختلف باشد نیز به چشم می آمد. اینجا بود که رفته رفته نام هنرهای رزمی که ترکیبی از رشته های رزمی مختلف بود، به گوش رسید.

محمد علی در سال 1976 به مصاف آنتونیو اینوکی رفت
محمد علی در سال 1976 به مصاف آنتونیو اینوکی رفت

مسابقات ام ام ای MMA

از دهه 1960، مبارزه هایی شکل گرفت که در آن ورزشکاران رشته های رزمی بدون قوانین خاصی به مبارزه با یکدیگر پرداختند. فایترها سعی داشتند تا از فنون مختلفی در این مبارزه ها استفاده کنند. یکی از همین مبارزه ها که شهرت زیادی پیدا کرد، مبارزه محمد علی با آنتونیو اینوکی بود که در سال 1976 برگزار شد.

محمد علی بوکسور بلند آوازه ای بود و اینوکی نیز در کشتی حرفه ای به جایگاه بالایی رسیده بود. مبارزه دو ورزشکار رزمی که رشته آن ها یکی نبود، نگاه های زیادی را به خود جلب کرد و پروموشن های رزمی را ترغیب کرد تا مبارزه های این چنینی را تدارک ببینند.

بعد از مبارزه علی با اینوکی، مبارزه های بیشتری میان ورزشکاران رزمی که رشته های مختلفی داشتند برگزار شد و هنرهای رزمی در دهه 1980، شناخته تر از هر زمان دیگری شد. مبارزه های هنرهای رزمی اما بیشتر به صورت تک مسابقه برگزار می شد و سازمان معینی وجود نداشت که مبارزه ها را برنامه ریزی کند.

در دهه 1990 اما وضعیت فرق کرد. سازمانی با نام Ultimate Fighting Championship که به اختصار UFC نامیده می شود، تاسیس شد. به این ترتیب واژه «هنرهای رزمی ترکیبی» وارد دایره لغات رشته های رزمی شد و این رشته حالت رسمی به خود گرفت.

تاسیس سازمان UFC در سال 1993، هنرهای رزمی ترکیبی را به یک رشته رسمی تبدیل کرد
تاسیس سازمان UFC در سال 1993، هنرهای رزمی ترکیبی را به یک رشته رسمی تبدیل کرد

قوانین ام ام ای MMA

مسابقات هنرهای رزمی ترکیبی در قفسی 8 ضلعی (Octagon) برگزار می شود. معمولا هر مسابقه شامل 3 یا 5 راند می شود و هر راند نیز 5 دقیقه است. برنده به شیوه های مختلفی مشخص می شود. ناک اوت (Knockout) یکی از رایج ترین شیوه های پیروزی در مسابقات MMA است که در آن مبارز ضربه فنی می شود و دیگر نمی تواند به مسابقه ادامه دهد.

ناک اوت فنی (Technical Knockout) هم وجود دارد که در آن داور تشخص می دهد که مبارز نمی تواند به مسابقه ادامه دهد. سابمیشن (Submission) نیز دیگر راهی است که در آن مبارز به دلیل شدت فشاری که حریف به او وارد می کند، دست هایش را به نشانه تسلیم شدن به زمین یا بدن حریف می زند.

اگر مبارزه بدون ناک اوت، سابمیشن یا استثناهایی مثل دیسکوالیفای شدن مبارز به پایان برسد، برای تعیین برنده، کار به رای داورها می کشد. 3 داور در هر مسابقه حق رای دارند. داورها باید به برنده رای دهند. 2 یا 3 رای داورها به معنای پیروزی آن مبارز است.

لازم به ذکر است که مسابقات MMA در برخی مواقع با رای داورها مساوی به اتمام می رسند. تساوی در صورتی رخ می دهد که داورها تشخیص دهند که هر دو مبارز به یک مقدار فعالیت کرده اند و مسابقه برابری را به نمایش گذاشته اند.

سابمیشن یکی از روش های پیروزی در مسابقات هنرهای رزمی ترکیبی؛ ام ام ای MMA است
سابمیشن یکی از روش های پیروزی در مسابقات هنرهای رزمی ترکیبی؛ ام ام ای MMA است

محدودیت ها

با اینکه مسابقات MMA آزادی زیادی در اختیار مبارزها می گذارند اما شامل محدودیت هایی هم می شوند. ضربه به بیضه حریف ممنوع است و نمی توان به چشم حریف انگشت وارد کرد. در هنرهای رزمی ترکیبی نمی توان به گلو و مهره های پشت گردن و کمر ضربه وارد کرد. وقتی حریف روی زمین است، نمی توان با پا به او ضربه زد.

وقتی مسابقه توسط داور متوقف شده، نمی توان به حریف ضربه زد و استفاده از حصارهای قفس نیز ممنوع است. به عنوان مثال نمی توان حریف را به سمت حصارها هل داد یا از آن به عنوان محرک استفاده کرد.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *