0

هیلو؛ قطعه محافظ ماشین های فرمول یک

هیلو در فرمول یک

هیلو یکی از بهترین قطعاتی است که فرمول یک در سال های اخیر به ماشین های خود اضافه کرده است. در این مطلب نگاهی داریم به قطعه محافظ ماشین های فرمول یک.

فرمول یک همواره در تلاش بوده تا امنیت مسابقات خود را بالا ببرد و برای این کار، ابتدا باید امنیت ماشین های حاضر در این رقابت ها افزایش پیدا کند تا کمترین خطر ممکن راننده ها را تهدید کند. یکی از موثرترین و بهترین قطعاتی که در سال های اخیر به ماشین های فرمول یک اضافه شده، قطعه محافظ هیلو است که امنیت ماشین های فرمول یک را بسیار بالا برده است. در این مطلب نگاهی داریم به این قطعه محافظ.

هیلو در فرمول یک به چه معنا است؟

هیلو قطعه ای از جنس تیتانیوم است که به شکل یک منحنی سه پایه و برای حفاظت از سر راننده ها، در ماشین های فرمول یک طراحی شده است. وزن این قطعه به 9 کیلوگرم می رسد و طبق ادعای خود فرمول یک، شانس زنده ماندن راننده های این مسابقات را تا 17 درصد افزایش می دهد. این قطعه در کابین راننده نصب می شود و مانع دید او نمی شود.

هیلو قطعه محافظتی است که در ماشین های فرمول و قسمت کابین راننده نصب می شود
هیلو قطعه محافظتی است که در ماشین های فرمول و قسمت کابین راننده نصب می شود

ورود هیلو به فرمول یک؛ از ایده تا اجرا

فرمول یک همواره سعی داشته تا بیشترین امنیت ممکن را برقرار کند. امنیت بالا از خود ماشین ها شروع می شود و در همین راستا، ماشین های این مسابقات در طول سال ها دچار تغییرات بسیار زیادی شده است. مرگ ناراحت کننده ژول بیانکی در سال 2015 که بر اثر تصادف او در گرندپری ژاپن 2014 رقم خورد، بار دیگر امنیت مسابقات فرمول یک را به چالش کشید و مسئولان این رقابت ها به فکر تغییرات بیشتری در جهت بالا بردن امنیت ماشین ها افتادند.

مرگ ژول بیانکی به دلیل شدت ضربه ای بود که به سر این راننده فرانسوی وارد شد. البته تنها این موضوع باعث نشد که فدراسیون جهانی اتومبیل رانی (FIA) به فکر فرو برود و بروز حوادث بیشتر در مسابقاتی همچون ایندی کار نیز وجود یک قطعه جدید که از سر راننده ها محاظفت کند را لازم و ضروری جلوه داد. تیم مرسدس اولین تیمی بود که در سال 2015 ایده ساخت قطعه جدید را مطرح کرد. این قطعه آزمایش های بسیاری را در فصول 2016 و 2017 پشت سرگذاشت تا درنهایت FIA تصمیم گرفت تا از فصل 2018، تمام ماشین ها از این قطعه جدید که هیلو نام گرفت، استفاده کنند.

هیلو طراحی شده تا از سر راننده ها محاظفت کند
هیلو طراحی شده تا از سر راننده ها محاظفت کند

انتقاد به نصب هیلو در ماشین های فرمول یک

با اینکه از همان ابتدا هدف از طراحی قطعه هیلو حفاظت از سر راننده ها بود، اما اضافه شدن این قطعه به ماشین های فرمول یک با نقدهایی نیز همراه بود. اکثر نقدها به نقش منفی در ایرودینامیک، زشت کردن ماشین ها و همچنین بیشتر شدن وزن آن ها اشاره داشتند. به عنوان مثال نیکی لائودا وجود این قطعه را انتخابی بد نامید و گفت که DNA فرمول یک را نابود می کند. لوییس همیلتن نیز دیگر فردی بود که در ابتدا با هیلو مخالف بود. او از این گفت باعث زشت شدن طراحی ماشین ها می شود و او را تحت تاثیر قرار نمی دهد.

افزایش امنیت راننده های فرمول یک

همانطور که پیش تر ذکر شد، فرمول یک ادعا کرده که وجود هیلو باعث می شود تا امنیت راننده ها 17 درصد بیشتر شود. از سال 2018 که هیلو به ماشین های فرمول یک اضافه شد تا به امروز، تصادف های بسیاری در فرمول یک اتفاق افتاده که اگر هیلو نبود، راننده ها دچار حوادث وحشتناکی می شدند. در ادامه نگاهی داریم به 3 تصادف مطرح که هیلو در آن ها سرنوشت ساز ظاهر شد.

گرندپری بحرین 2020

گرندپری بحرین 2020 احتمالا جدی ترین زمانی بود که نقش فوق العاده موثر هیلو به چشم آمد. در این مسابقه رومن گروژان، راننده وقت هاس با گارد ریل برخورد کرد و در ادامه ماشین او آتش گرفت. طبق اخباری که منتشر شد، گروژان با سرعت 221 کیلومتر بر ساعت به گاردریل کنار پیست برخورد کرده و اگر هیلو نبود، آسیب بسیار جدی و شدیدی به این راننده فرانسوی وارد می شد.

هیلو نقش فوق العاده ای در محافظت از رومن گروژان ایفا کرد
هیلو نقش فوق العاده ای در محافظت از رومن گروژان ایفا کرد

گرندپری ایتالیا 2021

برخورد مکس ورستپن با لوییس همیلتن در گرندپری ایتالیا 2021 می توانست آسیب جبران ناپذیری به راننده بریتانیایی وارد کند. هیلو اما بار دیگر به کمک آمد و باعث شد تا همیلتن بدون مشکل خاصی از این تصادف نجات پیدا کند. همیلتن از راننده هایی بود که در ابتدا از وجود هیلو چندان راضی نبود اما بعد از این تصادف به تمجید از این تکنولوژی پرداخت و وجود آن در فرمول یک را ضروری دانست.

قطعه محافظ ماشین های فرمول یک، در سال 2021 بار دیگر نقش موثر خود را نشان داد
قطعه محافظ ماشین های فرمول یک، در سال 2021 بار دیگر نقش موثر خود را نشان داد

گرندپری بریتانیا 2022

تصادف وحشتناک گوانیو ژو در مسابقه بریتانیا 2022 که از زاویه های مختلف بسیار شدید به نظر می رسید، به لطف امنیت بالای ماشین های فرمول یک و صد البته هیلو، باعث شد تا آسیب جدی به این راننده چینی وارد نشود. در اثر این تصادف، ماشین آلفا رومئوی ژو به طور کامل برعکس شد و با سرعت در پیست حرکت کرد. بدون هیلو، فشار بسیاری به سر ژو وارد می شد و این تصادف را بسیار خطرناک تر از قبل می کرد.

به وضوح در این عکس می توانید نقش قطعه محافظ Halo را مشاهده کنید
به وضوح در این عکس می توانید نقش قطعه محافظ Halo را مشاهده کنید

تکنولوژی مشابه هیلو در ایندی کار؛ Aeroscreen چیست؟

تکنولوژی هیلو چیزی است که علی رغم صحبت های اولیه، بسیار مورد استقبال مسابقات اتومبیل رانی قرار گرفت. رقابت های دیگر نیز سعی کردند تا با الگو گرفتن از این تکنولوژی، امنیت ماشین های خود را بالا ببرند. فرمول یک وقتی هیلو را امتحان می کرد، از یک صفحه شیشه ای به اسم Aeroscreen نیز استفاده کرد. در این تکنولوژی یک صفحه شیشه ای روی کابین راننده قرار می گیرد که مانند هیلو، وظیفه اش حفاظت از سر راننده است.

بیشتر بخوانید:

با این حال وقتی فرمول یک درباره استفاده از Aeroscreen جدی تر شد و سباسیتن فتل در گرندپری بریتانیا 2018 آن را امتحان کرد، مشخص شد که این تکنولوژی تاثیر منفی زیادی روی ایرودینامیک ماشین ها دارد و به همین دلیل از آن استفاده نشد. البته ایندی کار از این تکنولوژی استقبال کرد و از فصل 2020، Aeroscreen به ماشین های این مسابقات اضافه شد. Aeroscreen نیز از جنس تیتانیوم ساخته شده است. یکی از تفاوت های اصلی اش با هیلو، وزن بیشتر آن است که به 18 کیلوگرم می رسد.

عکس سمت چپ هیلو را نشان می دهد و تصویر سمت راست نیز مربوط به Aeroscreen می شود
عکس سمت چپ هیلو را نشان می دهد و تصویر سمت راست نیز مربوط به Aeroscreen می شود

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید