0

راجر فدرر؛ اسطوره محبوب تنیس جهان

راجر فدرر

راجر فدرر بدون شک یکی از محبوب ترین ورزشکاران تاریخ است. نگاهی داریم به دوران حرفه ای و افتخارات اسطوره تنیس جهان.

راجر فدرر، قهرمان 20 دوره مسابقات گرند اسلم و یکی از بهترین تنیسورهای تاریخ جهان، در 41 سالگی بازنشسته شد. در این مطلب به دوران حرفه ای این تنیسور محبوب می پردازیم و نگاهی داریم به آمار و ارقام و همچنین افتخارات پرشمار اسطوره سوئیسی ورزش.

شروع دوران حرفه ای

بعد از درخشش در سطح نوجوانان، راجر فدرر در سال 1998 و در حالی که 16 سال داشت، برای اولین بار در سطح ATP رقابت کرد. حضور فدرر در مسابقات حرفه ای تنیس ادامه داشت و او با حضور در تورنمنت های مختلف، نه تنها خودش را مقابل تنیسورهای سطح بالا به چالش کشید، بلکه توانست در رنکینگ ATP نیز صعود کند و در سال 1999، خودش را به جمع 100 بازیکن برتر این رنکینگ برساند. با شروع قرن بیست و یکم، پیشرفت فدرر نیز چشمگیر بود. او ابتدا توانست اولین قهرمانی تور حرفه ای خود را کسب کند و در سال 2002 نیز بزرگ ترین پیروزی خود تا آن زمان را به دست بیاورد.

فدرر 19 ساله در ویمبلدون 2001 توانست برابر پیت سمپراس که سابقه 4 قهرمانی این مسابقات را داشت به پیروزی برسد و برای اولین بار به مرحله یک چهارم نهایی یک گرند اسلم راه یابد. تنیسور سوئیسی کم کم توانست در سطح بالا بدرخشد و از سال 1998 تا 2002 به 10 فینال مختلف رسید که 4 قهرمانی از جمله مسترز هامبورگ را تجربه کرد. او در سال 2002 برای اولین بار به جمع 10 تنیسور برتر جهان رسید و سال را به عنوان مرد شماره 6 تنیس جهان به پایان رساند.

راجر فدرر در ویملدون 2001 موفق به شکست پیت سمپراس شد
راجر فدرر در ویملدون 2001 موفق به شکست پیت سمپراس شد

اولین قهرمانی راجر فدرر در مسابقات گرند اسلم

سال 2003 راجر فدرر به قله تنیس جهان رسید. او در مسابقات ویمبلدون توانست به فینال برسد و اولین قهرمانی خود در مسابقات گرند اسلم را تجربه کند. فدرر در این سال به سطح جدیدی رسید و از 9 فینالی که بازی کرد، توانست 7 قهرمانی کسب کرد. او اولین قهرمانی خود در مسابقات پایان فصل را نیز در سال 2003 تجربه کرد و فصل را با اختلاف جزئی در رده دوم رنکینگ ATP به پایان رساند.

راجر فدرر در سال 2003 اولین قهرمانی خود در مسابقات گرند اسلم را تجربه کرد
راجر فدرر در سال 2003 اولین قهرمانی خود در مسابقات گرند اسلم را تجربه کرد

سلطنت بلامنازع راجر فدرر بر تنیس

از سال 2004 تا سال 2009، راجر فدرر از 24 گرند اسلم ممکن، به فینال 20 گرند اسلم (10 فینال متوالی) رسید و توانست 14 قهرمانی به دست بیاورد. فدرر در سال های 2006، 2007 و 2009، به فینال هر 4 گرند اسلم سال رسید. در سال 2004 و بعد از 3 قهرمانی در گرند اسلم ها، فدرر برای اولین بار به مرد شماره یک تنیس جهان تبدیل شد و سال را نیز برای نخستین بار در صدر رنکینگ ATP به پایان رساند.

سال 2006 راجر فدرر، یکی از بهترین فصول تاریخ تنیس به شمار می رود. او در 17 تورنمنت مختلف شرکت کرد و به نیمه نهایی 16 تورنمنت رسید. فدرر در این فصل توانست 12 عنوان قهرمانی از جمله 3 گرند اسلم کسب کند و فصل را با 92 پیروزی و تنها 5 شکست به پایان برساند. جالب است بدانید که فدرر در سال 2006 فقط برابر 2 بازیکن شکست خورد: 4 شکست برابر رافائل نادال و یک شکست برابر اندی ماری 19 ساله.

فدرر در سال 2006 به 12 قهرمانی مختلف رسید
فدرر در سال 2006 به 12 قهرمانی مختلف رسید

قهرمانی در المپیک

در سال 2008 راجر فدرر با مصدومیت های مختلفی دست و پنجه نرم کرد و برخلاف فصل های قبلی، فقط در یو اس اپن توانست قهرمان شود. او بعد از 237 هفته متوالی، صدر رنکینگ ATP را از دست داد و فصل را به عنوان مرد شماره 2 تنیس جهان به پایان رساند اما با این حال قهرمانی او به همراه استن واورینکا در بخش دو نفره المپیک، باعث شد تا یک عنوان معتبر دیگر نیز به کارنامه با شکوه او اضافه شود.

رکوردشکنی در مسابقات گرند اسلم

قهرمانی راجر فدرر در رولاند گاروس 2009 به این معنا بود که او حالا در تمام 4 گرند اسلم دنیای تنیس به قهرمانی رسیده است. علاوه بر این، فدرر اکنون 14 عنوان گرند اسلم در کارنامه داشت که او را به رکورد پیست سمپراس به عنوان بیشترین قهرمانی در تاریخ تنیس مردان رساند. طولی نکشید که تنیسور سوئیسی بار دیگر قدرت خود در ویمبلدون را به رخ کشید و با قهرمانی در این رقابت ها، به تنهایی رکورددار تعداد قهرمانی در مسابقات گرند اسلم شد. فدرر در سال 2009 مجددا مرد شماره یک تنیس جهان شد و سال را با این عنوان به پایان رساند.

بیشتر بخوانید:

قهرمانی در ویمبلدون 2009 به این معنا بود که فدرر حالا به تنهایی رکورددار قهرمانی در مسابقات گرند اسلم بود
قهرمانی در ویمبلدون 2009 به این معنا بود که فدرر حالا به تنهایی رکورددار قهرمانی در مسابقات گرند اسلم بود

موفقیت، مصدومیت و تلاش برای بازگشت

بعد از درخشش های متوالی و کسب 14 عنوان گرند اسلم در 5 فصل، راجر فدرر به درخشش خود ادامه داد اما شیب موفقیت های او دیگر به این تندی نبود. فدرر از سال 2010 تا 2016 افت محسوسی داشت که البته بخش بزرگی از آن نیز به دلیل مصدومیت های مقطعی اش بود. او در این مدت تنها 5 بار به فینال مسابقات گرند اسلم رسید و 2 قهرمانی کسب کرد. بعد از 8 فصل، فدرر برای اولین بار در سال 2011 نتوانست در مسابقات گرند اسلم به قهرمانی برسد و برای اولین بار از همان سال 2003، فصل را پایین تر از رنک 2 ATP به پایان رساند. سال های 2013 تا 2016 نیز به همین شکل برای او سپری شد.

با این حال فدرر در این مدت در مسابقات دیگر عملکرد بهتری داشت و توانست 8 عنوان مسترز به کارنامه خود اضافه کند. او در سال های 2010 و 2011 نیز قهرمان مسابقات پایان فصل شد تا به رکورد 6 قهرمانی در این رقابت ها نیز برسد. فدرر در المپیک 2012 نیز تا یک قدمی مدال طلا پیش رفت که در گام آخر مغلوب اندی ماری شد و به مدال نقره رسید.

مدال طلای بخش تک نفره المپیک، بزرگ ترین جای خالی کارنامه فدرر باقی ماند
مدال طلای بخش تک نفره المپیک، بزرگ ترین جای خالی کارنامه فدرر باقی ماند

بازگشت شکوهمند راجر فدرر

سال 2016، سال بدبیاری و مصدومیت برای فدرر بود. مصدومیت های مختلف از جمله مصدومیت کمر، باعث شد تا او از رولاند گاروس انصراف دهد. بعد از 65 حضور متوالی در مسابقات گرند اسلم، فدرر برای اولین بار در این رقابت ها شرکت نکرد. او در آن فصل از یو اس اپن هم کناره گیری کرد. صحبت های زیادی شنیده می شد که فدرر به پایان خط رسیده است. او فصل را در رتبه شانزدهم رنکینگ تنیس به پایان رساند که پایین ترین رده او از سال 2000 بود.

در حال که خیلی ها روی نام فدرر خط کشیده بودند، او در استرالیا اپن 2017 برگشت؛ بازگشت تنیسور سوئیسی اما طبق پیشبینی ها نبود. او به فینال این رقابت ها رسید و هجدهمین عنوان قهرمانی اش را مقابل رقیب دیرینه، یعنی رافائل نادال به دست آورد. این اولین عنوان فدرر در مسابقات گرند اسلم از سال 2012 بود. او برای اولین بار از فینال ویمبلدون 2007 توانست نادال را در مسابقات گرند اسلم شکست دهد و بعد از 6 سال، فاتح مسابقات استرالیا اپن شود.

فدرر بیخیال اپن فرانسه شد تا در جایی که استاد است بدرخشد. خیلی زود قهرمانی بعدی نیز از راه رسید و فدرر توانست نوزدهمین عنوان معتبر خود را در ویمبلدون به دست آورد. با کسب هشتمین قهرمانی ویمبلدون، فدرر رکورددار قهرمانی و همچنین مسن ترین قهرمان تاریخ این مسابقات لقب گرفت. این اولین بار از سال 2009 بود که فدرر توانست در یک فصل فاتح 2 عنوان گرند اسلم شود.

بازگشت شکوهمند با قهرمانی استرالیا اپن و شکست رقیب دیرینه
بازگشت شکوهمند با قهرمانی استرالیا اپن و شکست رقیب دیرینه

بازگشت به صدر رنکینگ تنیس

شرایط بهتر از چیزی که انتظار می رفت پیش رفت. فدرر فصل را با دفاع از عنوان قهرمانی اش در استرالیا اپن شروع کرد تا به اولین تنیسور مرد تاریخ تنیس تبدیل شود که تعداد قهرمانی اش در مسابقات گرند اسلم به عدد 20 می رسد. این اولین بار از سال 2008 بود که فدرر موفق به دفاع از قهرمانی اش شد. در ماه فوریه با قهرمانی در مسابقات اپن روتردام، فدرر تاریخ سازی کرد.

او بعد از 5 سال و 106 روز مجددا به مرد شماره یک تنیس جهان تبدیل شد که یک رکورد است. از اولین باری که فدرر مرد شماره یک تنیس بود، 14 سال و 17 روز می گذشت که فاصله بین دو صدرنشینی او نیز یک رکورد در تاریخ تنیس است. فدرر همچنین با 36 سال و 195 روز، مسن ترین مرد شماره یک تاریخ تنیس مردان لقب گرفت. جالب است بدانید که فدرر فصل 2018 را با 17 پیروزی متوالی شروع کرد که بهترین شروع دوران حرفه ای او بود.

با 36 سال و 195 روز، فدرر مسن ترین مرد شماره یک تاریخ تنیس مردان لقب گرفت
با 36 سال و 195 روز، فدرر مسن ترین مرد شماره یک تاریخ تنیس مردان لقب گرفت

گام های پایانی و بازنشستگی

فصل 2019 در مجموع برای فدرر رضایت بخش بود اما این فصل می توانست برای او به یادماندنی شود. فدرر بعد از 3 فصل در تورنمنت های خاک شرکت کرد و تا نیمه نهایی رولاند گاروس هم پیش رفت اما حسرت اصلی او در ویمبلدون از راه رسید؛ جایی که او برای دوازدهمین بار به فینال این رقابت ها رسید و علی رغم داشتن 2 مچ پوینت در ست پنجم، برابر نواک جوکوویچ تن به شکست داد و نتوانست بیست و یکمین عنوان گرند اسلم خود را به دست بیاورد.

در ادامه عملکرد فدر افت کرد و مجددا مصدومیت به سراغ او آمد. علی رغم رسیدن به نیمه نهایی استرالیا اپن 2020، فدرر از ناحیه پا مصدوم شد و ادامه فصل را از دست داد. عمل جراحی هم کمک چندانی به رکورددار وقت گرند اسلم ها نکرد و او بعد از حدود یک سال، در رولاند گاروس 2021 به مسابقات برگشت اما در راند چهارم شکست خورد. بازگشت فدرر به ویمبلدون هم توفیقی نداشت و او در یک چهارم نهایی این تورنمنت از مسابقات حذف شد.

شکست در فینال ویمبلدون 2019، حسرت بزرگی برای فدرر به جا گذاشت
شکست در فینال ویمبلدون 2019، حسرت بزرگی برای فدرر به جا گذاشت

فدرر بسیار تلاش کرد تا بتواند بار دیگر به مسابقات تنیس برگردد. او مجددا زانویش را زیر تیغ جراحی برد اما بازگشت او مدام به تاخیر افتاد تا اینکه فدرر سرانجام اعلام کرد که بعد از مسابقات لیورکاپ 2022، از تنیس حرفه ای خداحافظی می کند و بازنشسته خواهد شد.

میراث راجر فدرر در تنیس

نام راجر فدرر در تاریخ تنیس جایگاهی دارد که شاید به راحتی بتوان ادعا کرد که تنیسور دیگری آن جایگاه را در اختیار ندارد. راجر فدرر توانست تنیس را به سطح جدیدی برساند و باعث پیشرفت و بیشتر دیده شدن این رشته شود. درخشش او در اوایل قرن جدید و ثبات خیره کننده اش، باعث شد تا افراد بیشتری به سمت تنیس کشیده شوند. هر جا نام تنیس می آمد، نام فدرر هم مطرح می شد و او مانند یک برند جهانی توانست تنیس را بیشتر از قبل محبوب کند.

محبوبیت فدرر مثال زدنی است. او 18 سال متوالی به عنوان محبوب ترین تنیسور دنیا شناخته شد و طرفداران تنیس علاقه بسیار خاصی به اسطوره سوئیسی دارند. محبوبیت و افتخارات به کنار، راجر فدرر به زیبایی بازی اش معروف بود. حتی کسی هم که از تنیس خوشش نمی آمد نیز می توانست با دیدن بازی فدرر و بک هندهای تک دستی جادویی او، عاشق تنیس شود. فدرر دقیقا همان شخصی بود که می توانست تنیس را به قله برساند و این میراث راجر بزرگ است.

نماد زیبایی و محوبیت در تنیس
نماد زیبایی و محوبیت در تنیس

آمار و ارقام راجر فدرر

راجر فدرر 310 هفته صدرنشین رنکینگ ATP بود که سال ها یک رکورد به شمار می رفت. 237 هفته حضور متوالی او در صدر این رنکینگ، همچنان یک رکورد است. فدرر 5 بار نیز فصل را به عنوان مرد شماره یک تنیس جهان به پایان رساند. 103 عنوان قهرمانی فدرر، در رتبه دوم بیشترین قهرمانی در تاریخ تنیس قرار دارد. او 20 بار فاتح مسابقات گرند اسلم شد که برای 13 سال یک رکورد بود. 8 قهرمانی او در مسابقات ویمبلدون همچنان بیشترین در تاریخ تنیس به شمار می رود. فدرر 6 بار نیز فاتح مسابقات پایان فصل شد.

  • 1251 پیروزی
  • 103 قهرمانی
  • 20 قهرمانی گرند اسلم
  • 28 قهرمانی مسترز
  • 6 قهرمانی مسابقات پایان فصل
  • 1 طلای بخش دو نفره المپیک
  • 310 هفته صدرنشین رنکینگ ATP
1251 پیروزی، 103 قهرمانی و ده ها افتخار دیگر
1251 پیروزی، 103 قهرمانی و ده ها افتخار دیگر

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *