بعد از حواشی بسیار، کیلیان امباپه قرارداد خود با پاریسن ژرمن را تمدید کرد که می تواند شروع کننده تحول بزرگی در فوتبال باشد.
داستان تمدید قرارداد کیلیان امباپه با پاریسن ژرمن، داستان فوتبال امروز است؛ حواشی زیاد بر سر یک انتقال مورد انتظار و در پایان تمدید قراردادی سنگین که موضع قدرت را نشان می دهد. چرا رئال مادرید دنبال کیلیان امباپه بود و پاریسن ژرمن چگونه این ستاره فرانسوی را نگه داشت؟ ماندن امباپه در PSG به چه معناست و چه پیامدهایی خواهد داشت؟ بیایید نگاهی داشته باشیم به داستان تمدید قرارداد تاریخی کیلیان امباپه با پاریسن ژرمن.
امباپه به رئال مادرید؛ انتقالی که یک آرزو تلقی می شد
تاریخ رئال مادرید همواره با بهترین بازیکنان دنیای فوتبال گره خورده است. رئال مادرید در تاریخ پرافتخار خود، همیشه به دنبال ستاره های روز فوتبال بوده و تقریبا در اکثر مواقع نیز توانسته ترکیب خود را با بهترین های دنیا پر کند. اگر دست روی دهه های گذشته بگذاریم، ثابت می شود که چگونه رئال مادرید به مقصد رویایی اکثر فوتبالیست ها تبدیل شد و چگونه این تیم توانست با جذب بهترین های دنیا، لقب کهکشانی ها را پیدا کند.
پوشیدن پیراهن سفید رئال مادرید، چیزی است که حتی کسب بهترین عناوین دنیای فوتبال هم نمی تواند شما را از آن دور نگه دارد و چه بسا بسیاری از بازیکنان مطرح دنیا، در مستطیل سبز به همه چیز رسیدند و سپس راهی مادرید شدند. به عنوان مثال، کریستیانو رونالدو با منچستریونایتد فاتح تمام عناوین باشگاهی شد اما در پایان، مسیر او نیز به سانتیاگو برنابئو ختم شد.
کیلیان امباپه هم استثنا نیست و او هم مانند بسیاری از بچه های عاشق فوتبال، با آرزوی بازی در رئال مادرید بزرگ شد. بر کسی پوشیده نیست که امباپه عاشق رئال مادرید بود و از اسطوره های این تیم مانند زین الدین زیدان و کریستیانو رونالدو به عنوان الگوهای خود یاد می کرد. وقتی جوان اول دنیای فوتبال باشید و تمایل به بازی برای کهکشانی ها داشته باشید، غول مادریدی نیز به سمت شما کشیده می شود!
داستان کیلیان امباپه و رئال مادرید از همان شروع درخشش ستاره جوان پدید آمد. هر چه قدر امباپه بیشتر می درخشید، طرفداران رئال مادرید نیز بیشتر انتظار حضور او در برنابئو را می کشیدند. به نظر می رسید که امباپه هم به عنوان چهره جدید فوتبال، مسیر ستاره های سابق را در پیش می گیرد و سرانجام پیراهن سفید مادریدی ها را بر تن می کند، اما فوتبال امروز، تفاوت چشمگیری با گذشته دارد.
چرا رئال مادرید خواهان جذب کیلیان امباپه بود؟
همانطور که ذکر شد، رئال مادرید همواره سعی در جذب بهترین های دنیا داشته و در اکثر مواقع هم موفق بوده و توانسته تا بزرگ ترین نام ها را به مادرید بیاورد. جذب بازیکنان بزرگ، نه فقط از لحاظ فنی بلکه در بیرون زمین هم به رئال مادرید قدرت خاصی می دهد. رئال مادرید از این قدرت برخوردار است که مقصد رویایی بهترین های دنیا است و همین باعث شده تا در بازار نقل و انتقالات، مزیت ویژه ای نسبت به سایر باشگاه ها داشته باشد و ستاره ها برای حضور در این باشگاه، حتی قید مزیت های دیگر را هم بزنند.
با تمام شدن قرارداد کیلیان امباپه با پاریسن ژرمن، رئال مادرید یکبار دیگر این فرصت را پیدا کرد تا قدرت خود را به رخ سایر باشگاه ها بکشد و چه کاری بهتر از جذب جوان اول دنیا. وقتی پیشنهاد 180 میلیون یورویی مادریدی ها رد شد، همه از اشتباه پاریسن ژرمن در عدم فروش امباپه گفتند و بر این باور بودند تا ستاره فرانسوی حالا به طور آزاد به رئال مادرید می رود. همه چیز مهیا بود تا یک نام بزرگ دیگر به مادرید برود و پایتخت نشینان بار دیگر به دنیا نشان دهند که هنوز هم مقصد اصلی بزرگ ترین ستاره های دنیا هستند اما ناصر الخلیفی، مالک پاریسن ژرمن، سد بزرگی بود که شاید رئال مادرید انتظار آن را نداشت.
پاریسن ژرمن چگونه مانع انتقال امباپه به رئال مادرید شد؟
با حضور قطری ها در پاریسن ژرمن، این تیم سعی کرده تا خود را میان بهترین تیم های دنیا قرار دهد و ترکیب قدرتمندی داشته باشد که توان رقابت با هر تیمی را داشته باشد. پاریسن ژرمن اما 2 مشکل بزرگ دارد که مانع آن ها شده است. لیگ فرانسه که پاریسن ژرمن در آن رقابت می کند، قابل مقایسه با لیگ هایی همچون لیگ برتر انگلیس و لالیگا نیست و نه تنها سطح تیم های این لیگ پایین تر از لیگ های ذکر شده است، بلکه فرانسوی ها در مسابقات اروپایی نیز درخشش کافی برای دیده شدن را ندارند.
در طرف دیگر، پاریسن ژرمن نیاز دارد تا با درخشش در لیگ قهرمانان اروپا، خودش را میان بهترین تیم های اروپا جای دهد و تا در بالاترین سطح مسابقات اروپایی ندرخشد، نمی تواند با تیم های برتر اروپا مقایسه شود. هدف پاریسن ژرمن نیز همین است اما این تیم با وجود اوج گیری در یک دهه اخیر، همچنان نتوانسته در UCL خودی نشان دهد و بهترین عملکرد پاریسی ها، حضور در فینال بوده است. این 2 مانع، باعث شد تا پاریسن ژرمن و ناصر الخلیفی، از راه دیگری برای نشان دادن قدرت خود وارد شوند.
جذب و حفظ بهترین های دنیا، راه تقابل PSG با بزرگان اروپا
یکی از اقدام هایی که باعث شد تا پاریسن ژرمن خودی نشان دهد، جذب برخی از بهترین بازیکنان دنیا بود. پروژه پاریسی ها با حضور بازیکنانی از جمله دیوید بکام، زلاتان ابراهیموویچ، تیاگو سیلوا و ادینسون کاوانی شروع شد و کم کم پای ستاره های بیشتری به پاریس باز شد. در میان این فعل و انفعالات، پاریسن ژرمن قدرت نقل و انتقالاتی خود را به سطح دیگری برد. تیم پاریسی به شدت مانع انتقال مارکو وراتی به بارسلونا شد و نشان داد که راه حفظ ستاره هایش را هم یاد گرفته است. سورپرایز ناصر الخلیفی و PSG اما مانده بود.
پاریسن ژرمن برای اینکه قدرت خود در بازار را به رخ سایر باشگاه ها بکشد، دست به اقدامی تاریخی زد و با شکستن رکورد نقل و انتقالات، نیمار را از بارسلونا به خدمت گرفت. این بزرگ ترین موفقیت پاریسی ها بود و ناصر الخلیفی با این کار ثابت کرد که قدرت ایجاد تحول در بازار آشفته فوتبال را دارد.
حفظ امباپه، چالش سخت ناصر الخلیفی
بعد از جذب نیمار و ایجاد تحولی بزرگ در بازار نقل و انتقالات اروپا، ناصر الخلیفی و پاریسن ژرمن با چالش جدیدی روبرو شدند و آن حفظ کیلیان امباپه بود. الخلیفی به خوبی می دانست که اگر نگه داشتن امباپه در پاریس، مهم تر از جذب نیمار نباشد، قطعا کمتر هم نیست و به این شکل می تواند بار دیگر خودش را برابر تیم های بزرگ قرار دهد.
رد پیشنهاد نجومی رئال مادرید، اولین اقدام الخلیفی برای مقابله با رفتن ستاره اش بود. مالک قطری پاریسن ژرمن اما فکرهای بزرگ تری در سر داشت و قرار بود تا این بار به شکل دیگری در فوتبال اروپا تحول ایجاد کند. یک قرارداد بی سابقه با پاداشی باورنکردنی و فراتر از آن، اختیارهایی در حد یک مدیر، پیشنهاد پاریسن ژرمن به کیلیان امباپه بود تا او در پاریس ماندگار شود.
در حالی که کیلیان امباپه پیشنهاد تمدید قرارداد پاریسن ژرمن در زمستان را رد کرده بود و همه انتظار پیسوتن او به رئال مادرید را می کشیدند، ستاره 23 ساله نتوانست از پیشنهاد استثنایی ناصر الخلیفی چشم پوشی کند و قراردادی 3 ساله با پاریسن ژرمن به امضا رساند تا ناصر الخلیفی بعد از بارسلونا، در برابر رئال مادرید نیز به نحوه خودش قدرت نمایی کرده باشد.
تمدید قرارداد کیلیان امباپه با پاریسن ژرمن به چه معناست؟
ماندن کیلیان امباپه در پاریسن ژرمن را می توان از جهات مختلف زیر ذره بین برد. مثل خیلی از اتفاقات ورزشی، این تمدید قرارداد هم جنبه های مثبت و منفی مختلفی دارد و نمی توان آن را به طور کلی درست یا غلط خطاب کرد. شکل گیری یک قدرت جدید در بازار نقل و انتقالات، شاید خبر خوبی برای فوتبال اروپا باشد اما نحوه این شکل گیری بسیار نگران کننده است. بیایید جنبه های مثبت و منفی این قرارداد را بررسی کنیم.
جنبه مثبت: شکل گیری قدرتی جدید با ایستادگی برابر غول های اسپانیایی
رئال مادرید و بارسلونا در دهه اکثرا اخیر دست روی هر ستاره ای که گذاشتند، در پایان توانستند او را جذب کنند و همین باعث به وجود آمدن یک دو قطبی قوی در اسپانیا و اروپا شد. البته رئال مادرید و بارسلونا هر دو در چند سال اخیر از بهترین تیم های جهان بوده اند و کسب قهرمانی های متوالی در اسپانیا و اروپا در کنار حضور دو فوق ستاره فوتبال دنیا در این دو تیم باعث ایجاد دو قطبی شد، اما قدرت این دو غول اسپانیایی به قدری بود که حتی ستاره هایی که در شرایط خوبی هم قرار داشتند، حاضر بودند تا تیم خود را رها کرده و هر طور شده به رئال مادرید یا بارسلونا بروند.
با اوج گیری تیم هایی مثل منچسترسیتی و پاریسن ژرمن، کم کم این دو قطبی هم کمرنگ تر شد. نمی توان درخشش تیمی مثل منچسترسیتی را نادیده گرفت. از طرفی رئال مادرید و بارسلونا نیز شبیه آن ابر تیم سال های اخیر نیستند. همین باعث شد تا قدرت میان تیم های دیگر نیز تقسیم شود. اینکه بازیکنی مثل ارلینگ هالند ترجیح می دهد در منچسترسیتی به فوتبال خود ادامه دهد یا کیلیان امباپه در اوج دوران حرفه ای خود در پاریس می ماند، نکته خوب و مثبتی است که نشان می دهد فوتبال از آن دو قطبی سابق فاصله گرفته اما در پس این نکته مثبت، یک جنبه منفی قرار دارد که روی مثبت این موضوع را هم تحت تاثیر قرار می دهد.
جنبه منفی: تزریق کنترل نشده سرمایه به فوتبال
در قسمت قبلی درباره شکل گیری قدرت های جدید در فوتبال گفتیم، اما باید به نحوه این شکل گیری هم پرداخت. شکی نیست که در دنیای امروز، سرمایه حرف اول را می زند و هیچ اشکالی هم ندارد که فوتبال نیز مانند سایر ورزش ها، با تزریق فراوان سرمایه مواجه شود. اینجا اما یک تفاوت چشمگیر وجود دارد و آن تزریق کنترل نشده سرمایه است.
پتریک ماهومز، کوارتربک تیم فوتبال آمریکایی کنزاس سیتی چیفس، بعد از قهرمانی در سوپربول به گران ترین قرارداد تاریخ NFL رسید که در آن زمان، گران ترین قرارداد تاریخ ورزش هم بود. مکس ورستپن نیز بعد از کسب اولین قهرمانی در فرمول یک، با قراردادی روبرو شد که در تاریخ فرمول یک بی سابقه بود.
کیلیان امباپه هم که قبل از 20 سالگی قهرمان جام جهانی شده و اتفاقا در باشگاه کشور خودش هم بازی می کند، تعجبی ندارد که با قراردادی استثنایی از او استقبال شود اما موضوع، عدم متر و معیار خاص برای قرارداد جدید امباپه است.
بیشتر بخوانید:
طبق اخبار منتشر شده، قرارداد جدید امباپه شامل پاداشی 300 میلیون یورویی و همچنین دستمزد خالص 100 میلیون یورو در سال است که ارقامی وحشتناک به شمار می روند. حتی اگر دخالت امباپه در مدیریت پاریسن ژرمن که موضوعی عجیب است را کنار بگذاریم، باید این ارقام نجومی بررسی شوند و نباید به راحتی از آن ها عبور کرد. اگر بدون متر و معیاری خاص بتوان چنین سرمایه های هنگفتی را وارد فوتبال کرد، چگونه دیگر می توان از تعادل و برابری صحبت کرد؟
در مثال های ذکر شده از ورزش های مختلف، چیزی به نام «سقف قرارداد» برای تیم ها وجود دارد که بستن یک قرارداد سنگین، بخش قابل توجهی از آن را پر می کند و تیم مجبور می شود با دیگر اعضای خود قطع همکاری کند. در فوتبال سال ها است که با پدیده ای به نام «فیر پلی مالی» مواجه هستیم اما در عمل تا به حال این پدیده نتوانسته مانع تزریق سرمایه شود!
پیامدهای تمدید قرارداد کیلیان امباپه با PSG
اکنون سوال اصلی اینجا است که اگر تمدید قرارداد کیلیان امباپه با پاریسن ژرمن طبق شایعه ها با چنین ارقامی همراه باشد، چه پیامدهایی خواهد داشت؟ آیا تیم های دیگر هم می توانند با پشتوانه مالی خود چنین سرمایه هایی به فوتبال تزریق کنند؟ سوال بعدی که زمان می تواند به آن پاسخ دهد، این است که دادن اختیارهای مدیریتی به بازیکنان چه پیامدهایی خواهد داشت؟ آیا باید شاهد یک تحول جدید باشیم که بازیکنان از تیم های خود، اختیارهای مدیریتی را طلب می کنند؟
دنیای ورزش تغییر کرده و فوتبال هم در مسیر تحولات گسترده ای است. نه تنها بحث ارقام نجومی مطرح است، بلکه حالا با پدیده جدیدی مواجه هستیم که قدرت بازیکن را فراتر از حد ممکن می برد. شاید تمدید قرارداد کیلیان امباپه با پاریسن ژرمن، شروع کننده این تحول بزرگ و احتمالا خطرناک باشد.
نظرات کاربران