0

اسنوکر؛ هر آنچه باید بدانید

اسنوکر

اسنوکر یکی از سرگرمی های جالب و جذابی است که یک نوع ورزش نیز به شمار می رود. در این مطلب می خواهیم نگاهی داشته باشیم به این رشته. با اسپورتس نوتس همراه باشید.

اسنوکر زیر مجموعه بیلیارد به شمار می رود که روی میزی با ماکت سبز و دارای 6 حفره بازی می شود. برای این بازی نیاز به چوب مخصوص و 21 توپ که شامل 15 توپ قرمز و 6 توپ رنگی می شود، دارید. در ادامه به تاریخچه این رشته و سپس قوانین آن می پردازیم.

تماشای ویدیو در یوتیوب

تاریخچه اسنوکر

تاریخچه اسنوکر برمی گردد به اواسط قرن نوزدهم. این بازی در ابتدا توسط ارتش بریتانیا بازی می شد و سپس رفته رفته در تمام مناطق این کشور همه گیر شد. در سال 1875 اسنوکر شکلی جدی به خود گرفت. در این سال قوانینی ابتدایی برای این بازی درنظر گرفته شد که آن را از سایر بازی های بیلیارد متفاوت و مجزا کرد. اوایل قرن بیستم این بازی در تمام بریتانیا شناخته شد و به یک بازی برای مردان جنتلمن و شیک پوش این کشور تبدیل شد.

قوانین استاندارد اسنوکر در سال 1919 توسط انجمن و باشگاه بیلیارد تصویب شد اما در سال 1968 بود که این رشته به شکل حرفه ای درآمد و با تاسیس اتحادیه بیلیارد و اسنوکر حرفه ای، عصر جدیدی برای این رشته آغاز به کار کرد. با اینکه امروزه اسنوکر در تمام دنیا شناخته شده است، با این حال اما همچنان این رشته در سلطه بازیکنان بریتانیایی است و بهترین های اسنوکر، از بریتانیا و کشورهای انگلیسی زبان هستند.

تجهیزات اسنوکر

میز اسنوکر و چوب آن، مهم ترین تجهیزاتی است که برای تجربه این بازی نیاز دارید. این میز در ابعاد مختلفی ساخته می شود و معمولا درازای آن 2 برار پهلوی این میز طراحی می شود. میز استاندارد اسنوکر که در مسابقات رسمی این رشته از آن استفاده می شود، ابعادی برابر با 11 در 5 فوت که معادل تقریبا 335 در 152 سانتی متر است، دارد. این میز دارای 6 حفره (Pocket) است که 4 حفره در گوشه های میز و 2 حفره در وسط باند طولی آن قرار دارند.

نمونه ای از میز اسنوکر
نمونه ای از میز اسنوکر

چوب اسنوکر نیز حدود 140 سانتی متر است که از 3 قسمت دسته، میانه و سر تشکیل می شود. قسمت سر این چوب ها از پلاستیک، چوب و حتی چرم ساخته می شوند که ویژگی های مختلفی دارند. چوب های به کار رفته در چوب اسنوکر بسیار مرغوب هستند و از چوب هایی نظیر چوب آبنوس در ساخت چوب آن استفاده می شود.

قوانین اسنوکر

اسنوکر شامل 21 توپ از جمله 15 توپ قرمز و 6 توپ رنگی است. هدف در این بازی این است که با انداختن این توپ ها در داخل حفره های میز، امتیاز کسب کنید و در پایان بازیکنی که امتیاز بیشتری کسب کند، برنده بازی است. این توپ ها به شکل خاصی بر روی میز چیده می شوند.

قسمتی از میز اسنوکر به حالت شکل D است که در شروع بازی، توپ سفید (Cue Ball) باید در آنجا قرار بگیرد و یکی از بازیکنان از آنجا اقدام به زدن توپ های قرمز کند و رسما بازی آغاز شود. به هر یک از اقدام بازیکنان بریک (Break) گفته می شود.

هر بازیکن باید ابتدا یک توپ قرمز را داخل حفره ها بیاندازد و اصطلاحا پات (Pot) کند تا اجازه داشته باشد یکی از توپ های رنگی را نیز به دلخواه به ثمر برساند. بعد از اینکه توپ رنگی پات شد، آن توپ دوباره در جای اصلی خود قرار می گیرد و این کار تا پات شدن تمام توپ های قرمز ادامه دارد. بازی تا جایی پیش می رود که تمام توپ های قرمز پات شوند و بعد از آن به ترتیب توپ های رنگی نیز داخل حفره ها قرار بگیرند.

چینش ابتدایی توپ ها در اسنوکر
چینش ابتدایی توپ ها در اسنوکر

امتیاز در اسنوکر

توپ های قرمز هر کدام 1 امتیاز و توپ های رنگی نیز از 2 تا 7 امتیاز دارند. بعد از به ثمر رساندن یک توپ قرمز، بازیکن باید یک توپ رنگی را پات کند. در پایان که توپ های قرمز تمام شد، اکنون بازیکن باید به ترتیب امتیاز از کم به زیاد، توپ های رنگی را نیز پات کند تا بازی تمام شود. امتیاز توپ های رنگی به شرح زیر است:

  • زرد: 2 امتیاز
  • سبز: 3 امتیاز
  • قهوه ای: 4 امتیاز
  • آبی: 5 امتیاز
  • صورتی: 6 امتیاز
  • مشکی: 7 امتیاز

اگر در پایان بازی، امتیاز دو بازیکن برابر شد، توپ مشکی در جای اصلی خود قرار داده می شود و توپ سفید روی قسمت D شکل قرار می گیرد. سپس با پرتاب سکه مشخص می شود که کدام بازیکن بازی را شروع کند. در اینجا اولین بازیکنی که توپ مشکی را پات کند، برنده بازی می شود.

خطاهای رایج در اسنوکر

از خطاهای رایج در اسنوکر، می توان به ضربه زدن به توپ اشتباه یا برخورد نکردن توپ سفید با سایر توپ ها اشاره کرد. به عنوان مثال شما باید به توپ قرمز ضربه بزنید که به اشتباه توپ زرد را می زنید یا اصلا توپ سفید به هیچ توپ دیگری برخورد نمی کند. در ادامه نگاهی داریم به این نوع خطاها در اسنوکر.

خطاهای 4 امتیازی

اگر شما قصد زدن به توپ قرمز، زرد، سبز یا قهوه ای (توپ هایی که نهایتا 4 امتیاز دارند) را داشته باشید و به اشتباه یکی دیگر از این توپ های نهایتا 4 امتیازی را بزنید، 4 امتیاز به حریف شما اضافه می شود. اگر شما قصد زدن به توپ های 1 تا 4 امتیازی را داشته باشید و توپ سفید به آن ها برخورد نکند یا به اشتباه به داخل حفره وارد شود نیز 4 امتیاز از دست می دهید. هنگام ضربه اگر چوب یا دست شما به اشتباه به یکی از توپ های نهایتا 4 امتیازی برخورد کند نیز مجددا 4 امتیاز از دست می دهید.

خطاهای بیشتر از 4 امتیاز

اگر شما قصد زدن به توپ آبی (5 امتیاز) را داشته باشید و به اشتباه به توپی با امتیاز کمتر ضربه بزنید، توپ سفید به هیچ توپی برخورد نکند، توپ سفید به داخل حفره بیفتد یا دست و چوب تان به اشتباه به توپی 5 امتیاز یا کمتر برخورد کند، 5 امتیاز به حریف اضافه می شود.

همین قانون برای توپ های صورتی (6 امتیاز) و مشکی (7 امتیاز) نیز وجود دارد که با توجه به قصد زدن شما به توپ صورتی یا مشکی، 6 یا 7 امتیاز به حریف شما اضافه می شود. اگر بازی به توپ مشکی برسد (در صورت تساوی در بازی اصلی)، اولین خطا منجر به شکست بازیکن می شود.

مسابقات معتبر اسنوکر

در سال مسابقات زیاد و پرشماری برگزار می شود که به 2 دسته مسابقات رنکینگ دار و غیر رنکینگی تقسیم می شوند. مسابقات رنکینگ دار به طور مستقیم در رنکینگ جهانی اسنوکر تاثیر دارند و مسابقات غیر رنکینگی نیز تاثیری در امتیاز بازیکنان در رنکینگ جهانی اسنوکر ندارد.

بازیکنان مطرح و معتبر، اکثرا در مسابقات رنکینگ دار شرکت می کنند. در سال 14 تورنمنت رنکینگ دار برگزار می شود که مهم ترین آن ها به Triple Crown معروف هستند. این مسابقات شامل مسابقات مسترز، قهرمانی انگلیس و قهرمانی جهان می شود. 5 تورنمنت حرفه ای اما غیر رنکینگی نیز در سال برگزار می شود که در مجموع، تعداد تورنمنت های حرفه ای اسنوکر در سال را به 19 تورنمنت می رساند.

بیشتر بخوانید:

از بهترین بازیکنان تاریخ اسنوکر می توان به رانی اُسالیوان، استیون هندری، جو دیویس، استیو دیویس و جان هیگینز اشاره کرد.

به باور بسیاری از کارشناسان، رانی اُسالیوان بهترین اسنوکرباز تاریخ است
به باور بسیاری از کارشناسان، رانی اُسالیوان بهترین اسنوکرباز تاریخ است

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *