0

کمپانی دبلیو دبلیوئی WWE؛ معروف ترین سازمان پرو رسلینگ

کمپانی WWE

کمپانی دبلیو دبلیوئی WWE، معروف ترین و معتربرترین سازمانی است که مسابقات پرو رسلینگ برگزار می کند. نگاهی داریم به این کمپانی مشهور.

کمپانی های زیادی در دنیا مسابقات پرو رسلینگ یا همان کشتی حرفه ای را برگزار می کنند. میان تمام این کمپانی ها، WWE که مخفف World Wrestling Entertainment است، معروف ترین و معتبرترین کمپانی کشتی کچ به شمار می رود. در این مطلب نگاهی داریم به تاریخچه این سازمان و از حواشی، ستاره ها و عناوین آن می گوییم.

تاریخچه کمپانی دبلیو دبلیوئی WWE

با افزایش محبوبیت کشتی حرفه ای در اواسط قرن بیستم، آمریکا یکی از منبع های اصلی این رشته به شمار می رفت. در آمریکا سازمان های محلی این مسابقات را برگزار می کردند و هر منطقه مختص به یک سازمان بود و به همین دلیل، کشتی گیرهای حاضر در این سازمان ها نیز اکثرا برای همان منطقه و ایالت بودند. در دهه 1950، وینسنت جیمز مک من (Vincent James McMahon) که با نام وینس جی مک من شناخته می شد، تصمیم گرفت تا پروموشن جدیدی تشکیل دهد که حد و مرزها را کنار بزند و مناطق بیشتری را پوشش دهد.

سال 1953، سازمانی به نام Capitol Wrestling Corporation (به اختصار CWC) تشکیل شد. در اینکه چه کسی این سازمان را تاسیس کرد، همچنان شک و شبهه وجود دارد زیرا برخی بر این باور هستند که جس مک من، پدر وینس جی مک من این کمپانی را تاسیس کرده است.

به هر حال می دانیم که خانواده مک من این سازمان را تشکیل داده است. برای پیشرفت بیشتر کمپانی و دیده شدن، CWC به سرعت با پروموشن های دیگر از جمله National Wrestling Alliance (به اختصار NWA) که به نوعی شورای اصلی کشتی حرفه ای نیز به شمار می رفت، همکاری کرد و نام خود را در شهر نیویورک که مهم ترین منطقه کشتی حرفه ای محسوب می شد، سر زبان ها انداخت.

وینسنت جیمز مک من، موسس شرکتی بود که بعدها دبلیو دبلیوئی WWE نام گرفت
وینسنت جیمز مک من، موسس شرکتی بود که بعدها دبلیو دبلیوئی WWE نام گرفت

گسترش CWC و تغییر نام به WWF

کمپانی CWC خیلی سریع پیشرفت کرد و گسترش یافت. همکاری کمپانی های CWC و NWA باعث شد تا منطقه شمال شرقی آمریکا به امپراطوری این سازمان ها بدل شود. وینس جی مک من خودش در ترغیب کشتی گیرها برای پیوستن به سازمان CWC اقدام های فراوانی انجام داد و طولی نکشید که این دو کمپانی که به طور موازی با یکدیگر فعالیت می کردند، به یک نام بزرگ در این صنعت تبدیل شدند.

پیشرفت و شناخته شدن بیشتر اما آسیب هایی هم به همراه دارد. بعد از مدتی، وینس جی مک من با جوزف ریمند که پروموتر معروف شهر نیویورک بود و برنامه ریزی مسابقات NWA را انجام می داد، به مشکل خورد. اختلاف این دو سر عناوین قهرمانی کمپانی ها و نحوه ارائه شخصیت های سازمان ها بود. درنهایت این اختلاف بالا گرفت و سرانجام همکاری CWC با NWA به پایان رسید.

در سال 1963، کمپانی CWC به WWWF که مخفف World Wide Wrestling Federation بود، تغییر نام پیدا کرد و عناوین جدیدی هم معرفی شد. بعدها در سال 1979، این کمپانی مجددا تغییر نام داد و با حذف کلمه Wide، به WWF تغییر پیدا کرد.

در سال 1963، کمپانی CWC به WWWF که مخفف World Wide Wrestling Federation بود، تغییر نام داد و بعدها با حذف کلمه Wide، به WWF تغییر پیدا کرد
در سال 1963، کمپانی CWC به WWWF که مخفف World Wide Wrestling Federation بود، تغییر نام داد و بعدها با حذف کلمه Wide، به WWF تغییر پیدا کرد

ورود وینسنت کندی مک من

در سال 1982، وینسنت کندی مک من، پسر وینس جی مک من، کمپانی WWF را از پدرش خرید و رفته رفته صاحب قدرت در این کمپانی شد. با ورود وینس مک من به این سازمان، WWF وارد عصر جدیدی شد. مک من جوان هوش بسیاری داشت و می دانست که کلید موفقیت در این صنعت و به اوج رساندن کشتی حرفه ای، تلویزیون ملی آمریکا است. به همین دلیل، وینس مک من شروع کرد تا کم کم با شبکه های ملی قرارداد ببندد و بتواند مسابقات WWF را در تلویزیون به نمایش بگذارد.

ورود WWF به تلویزیون ملی آمریکا، به معنای پایان دوره ای بود که کشتی حرفه ای به صورت منطقه ای و ایالتی مدیریت می شد. جای تعجب هم ندارد که این کار مک من، باعث خشم و عصبانیت سازمان های دیگر شد زیرا اکنون پروموشن آن ها زیر سایه WWF قرار می گرفت و کشتی گیرهای مطرح تمام سازمان ها ترغیب می شدند تا به سمت شرکتی بروند که مسابقات آن در تلویزیون ملی پخش می شد.

وینس مک من هوش بسیاری داشت و می دانست که کلید موفقیت در این صنعت و به اوج رساندن کشتی حرفه ای، تلویزیون ملی آمریکا است
وینس مک من هوش بسیاری داشت و می دانست که کلید موفقیت در این صنعت و به اوج رساندن کشتی حرفه ای، تلویزیون ملی آمریکا است

اوج گیری WWF

رفته رفته WWF توانست بزرگ ترین نام های کشتی حرفه ای را به کمپانی خود بیاورد و به لطف حق پخش تلویزیونی، شهرت فوق العاده ای در سراسر ایالات متحده پیدا کند. یکی از برجسته ترین ستاره هایی که وارد WWF شد و خیلی سریع چهره اصلی این کمپانی لقب گرفت، هالک هوگن بود. هوگن به عنوان یک چهره مثبت و اصطلاحا Face در WWF فعالیت کرد و نه تنها میان طرفداران پرو رسلینگ محبوب شد، بلکه چهره ای ویژه در تمام آمریکا پیدا کرد.

به لطف ستاره های بزرگ WWF، این کمپانی در دهه 1980 شهرتی جهانی پیدا کرد و محبوبیت این سازمان فراتر از مرزهای آمریکا رفت. معروفیت WWF، به معنای معروفیت پرو رسلینگ بود و به همین دلیل در دهه 1980، سیل عظیمی از ورزشکاران به سمت کشتی حرفه ای کشیده شدند و تعداد ورزشکارانی که در این رشته فعالیت می کردند بالا رفت.

 یکی از برجسته ترین ستاره هایی که وارد WWF شد و خیلی سریع چهره اصلی این کمپانی لقب گرفت، هالک هوگن بود
یکی از برجسته ترین ستاره هایی که وارد WWF شد و خیلی سریع چهره اصلی این کمپانی لقب گرفت، هالک هوگن بود

آغاز دوران سرگرمی؛ تغییر نام به WWE

در سال 2002، وینس مک من به طور رسمی نام کمپانی WWF را به دبلیو دبلیوئی WWE که مخفف World Wrestling Entertainment است، تغییر داد. این تغییر نام 2 دلیل داشت. دلیل اصلی، شکایت شرکت World Wide Fund for Nature بود. این سازمان به تاثیر مخرب بشر روی محیط زیست می پردازد و کار آن حفاظت از حیات وحش است. این سازمان هم WWF نامیده می شود و به همین دلیل، خواستار تغییر نام کمپانی پرو رسلینگ شد. وینس مک من هم چندان ناراضی نبود زیرا مدت ها بود که تصمیم داشت تا کمپانی اش وارد سطح جدیدی شود و تمرکز ویژه ای روی سرگرمی داشت. به همین دلیل در سال 2002 کلمه Entertainment جای Federation را گرفت و WWF به دبلیو دبلیوئی WWE تغییر نام پیدا کرد.

برندهای اصلی کمپانی WWE؛ RAW و SmackDown

از سال 2002 و با تغییر نام کمپانی، 2 برند اصلی برای WWE شکل گرفت؛ برند RAW و برند SmackDown. برند RAW در روزهای دوشنبه پخش می شود و شوی برند SmackDown نیز جمعه ها است. در اصل این 2 برند، مثل دو لیگ مجزا می مانند که کمربند و عناوین خاص خود را دارند و در هر برند نیز ستاره های مختلفی مسابقه می دهند. البته این موضوع لزوما به این شکل نیست که هر کشتی گیر فقط در یک برند حضور داشته باشد و هر سال مراسمی به نام درفت برگزار می شود که در آن ستاره ها میان این دو برند جابه جا می شوند.

با این حال اما دبلیو دبلیوئی WWE همیشه سعی کرده تا این دو برند از یکدیگر فاصله نگیرند و به همین دلیل بارها پیش آمده که کشتی گیرهایی که در یک برند هستند، به شوی برند دیگر هم بروند و حتی برنده عناوین آن برند شوند!

از سال 2002 و با تغییر نام کمپانی، 2 برند اصلی برای WWE شکل گرفت؛ برند RAW و برند SmackDown
از سال 2002 و با تغییر نام کمپانی، 2 برند اصلی برای WWE شکل گرفت؛ برند RAW و برند SmackDown

برند سوم WWE؛ NXT

کمپانی WWE همواره سعی کرده تا برند سومی به وجود بیاورد. هدف WWE از این کار، داشتن برندی فرعی است تا کشتی گیرهای جدید و تازه کار را در آنجا آماده کند تا راهی برندهای اصلی شوند. WWE در سال 2006 با خرید کمپانی ECW، این ایده را عملی کرد و برند سوم به وجود آورد. در سال 2010 اما ECW تعطیل شد و برند جدیدی با نام NXT شروع به کار کرد. NXT همچنان فعال است و کشتی گیرهای جدید کمپانی WWE در این برند مسابقه می دهند تا روزی بتوانند وارد RAW یا SmackDown شوند.

با اینکه همواره به دبلیو دبلیوئی WWE انتقاد وارد بوده که به حد کافی به ستاره های NXT بها نمی دهد و همین باعث می شود تا خیلی از کشتی گیرهای این برند، وارد برندهای اصلی نشوند و سرانجام کمپانی را ترک کنند، اما بسیاری از ستاره های فعلی WWE کار خود را از NXT شروع کردند. می توان ادعا کرد که تا حد خوبی، ایده تشکیل برند سوم موفق بوده است.

هدف WWE از تشکیل برند سوم، داشتن برندی فرعی است تا کشتی گیرهای جدید و تازه کار را در آنجا آماده کند تا راهی برندهای اصلی شوند
هدف کمپانی WWE از تشکیل برند سوم، داشتن برندی فرعی است تا کشتی گیرهای جدید و تازه کار را در آنجا آماده کند تا راهی برندهای اصلی شوند

WrestleMania؛ مهم ترین رویداد کمپانی دبلیو دبلیوئی WWE

کمپانی های پرو رسلینگ علاوه بر شوهای هفتگی، رویدادهای مهمی در طول سال برگزار می کنند که به Live Event معروف هستند. این رویدادها از تلویزیون ملی پخش نمی شود و برای تماشای آن ها، مخاطبان باید مبلغی پرداخت کنند. به همین دلیل این ریودادها به PPV که مخفف Pay Per View است، معروف هستند. در میان رویدادهای سالانه کمپانی WWE، رویداد WrestleMania جایگاه ویژه ای دارد و مهم ترین رویداد سالانه این کمپانی به شمار می رود.

رویداد WrestleMania اولین بار در سال 1985 برگزار شد و تا به امروز 38 بار این رویداد برگزار شده است. WrestleMania موفق ترین و با سابقه ترین رویداد پرو رسلینگ به شمار می رود. این رویداد شامل بزرگ ترین مسابقات کمپانی WWE است و به قدری مهم به شمار می رود که چهره های مشهور بسیاری سابقه حضور در این رویداد را دارند. رویداد WrestleMania 32 که در ورزشگاه AT&T برگزار شد، 101,763 تماشاگر داشت که بیشترین تعداد تماشاگر در یک رویداد تاریخ کشتی حرفه ای است.

رویداد WrestleMania 32 که در ورزشگاه AT&T برگزار شد، 101,763 تماشاگر داشت که بیشترین تعداد تماشاگر در یک رویداد تاریخ کشتی حرفه ای است
رویداد WrestleMania 32 که در ورزشگاه AT&T برگزار شد، 101,763 تماشاگر داشت که بیشترین تعداد تماشاگر در یک رویداد تاریخ کشتی حرفه ای است

ویدیو اختصاصی رسل مینیا

درک بهتر رشته پرو رسلینگ و همچنین رویداد رسل مینیا، به کانال یوتیوب اسپورتس ویسپر بروید و ویدیو اختصاصی رسل مینیا را تماشا کنید. در این ویدیو از کشتی حرفه ای و مقدمات آن و همچنین اهمیت رویداد رسل مینیا صحبت شده است. با تماشای این ویدیو، به بزرگی رویداد رسل مینیا پی می برید.

تماشای ویدیو در یوتیوب

عناوین و کمربندهای قهرمانی WWE

هر کدام از برندهای کمپانی دبلیو دبلیوئی WWE، عناوین مختص خود را دارند. این کمپانی 2 کمربند اصلی دارد که یکی برای برند RAW و دیگری برای برند SmackDown است. World Heavyweight Championship متعلق به برند RAW است و WWE Championship هم برای برند SmackDown است. عنوان WWE Championship به نوعی مهم ترین و معتبرترین کمربند قهرمانی WWE به شمار می رود. این عنوان در سال 1963 معرفی شد و قدیمی ترین عنوان کمپانی WWE است.

تا سال 2001، عنوان WWE Championship تنها عنوان اصلی WWE به شمار می رفت اما بعد از خرید کمپانی WCW، عنوان اصلی این کمپانی نیز به WWE آمد و در سال 2002 و با به وجود آمدن 2 برند جدید، کمپانی WWE برای هر برند عنوان اصلی معرفی کرد که مهم ترین کمربندهای این کمپانی به شمار می روند.

به غیر از عناوین اصلی، هر برند یک عنوان قهرمانی برای زنان و عنوان دو نفره (Tag Team) نیز دارد. عنوان United States Championship مختص به برند SmackDown است و عنوان اختصاصی برند RAW نیز Intercontinental Championship است. لازم به ذکر است که برند NXT نیز عناوین خاص خود را دارد که البته عنوان های اصلی WWE به شمار نمی روند. در ادامه نگاهی داریم به عناوین حاضر در دبلیو دبلیوئی WWE.

عنوانبرند
World Heavyweight ChampionshipRAW
Women’s World ChampionshipRAW
Intercontinental ChampionshipRAW
Raw Tag Team ChampionshipRAW
عنوان World Heavyweight Championship متعلق به برند RAW است
عنوان World Heavyweight Championship متعلق به برند RAW است
عنوانبرند
WWE ChampionshipSmackDown
WWE Women’s ChampionshipSmackDown
United States ChampionshipSmackDown
SmackDown Tag Team ChampionshipSmackDown
عنوان WWE Championship برای برند SmackDown است
عنوان WWE Championship برای برند SmackDown است

حواشی و نقدهای وارد بر کمپانی WWE

مثل هر شرکت و سازمان بزرگی، از WWE هم همواره انتقاد شده و این کمپانی هم کم حاشیه نداشته است. از حاشیه سر کشتی گیرها و داروهای غیرقانونی گرفته تا تغییر ماهیت پرو رسلینگ و تبدیل این رشته به یک شو و نمایش تمام عیار. WWE در دوران فعالیت خود، همیشه در جنگ و نزاع بوده و رقیب های قدری هم در این راه داشته است. خیلی از کمپانی ها سعی در این داشتند که WWE را از قله پرو رسلینگ پایین بیاورند و بعضا نام این سازمان را لکه دار کنند. خود WWE هم بی تقصیر نبوده و در این مدت اشتباه هایی مرتکب شده که به این سازمان لطمه وارد کرده است.

تزریق استروئید

یکی از جنجالی ترین حواشی تاریخ این کمپانی، مربوط می شود به اوایل دهه 1990. در آن زمان شنیده می شد که کشتی گیرهای WWF از استروئید استفاده می کنند و این کار با تصدیق شخص وینس مک من صورت می گیرد! کار به جایی کشید که مک من مدتی مجبور شد اداره سازمان را به همسرش بسپارد و در دادگاه از خود دفاع کند. با اینکه درنهایت دادگاه این پرونده را مختومه اعلام کرد اما برخی از کشتی گیرهای اسبق WWF اعتراف کردند که از استروئید استفاده کردند و در بعضی مواقع، وینس مک من به آن ها دستور می داده تا از این ماده استفاده کنند.

هنوز هم خیلی ها بر این باور هستند که ستاره های WWE از استروئید استفاده می کنند
هنوز هم خیلی ها بر این باور هستند که ستاره های WWE از استروئید استفاده می کنند

مرگ اوون هارت

مصدومیت های سنگین و خطر مرگ، یکی از بزرگ ترین ترس های کمپانی های پرو رسلینگ است. اولویت اصلی این سازمان ها، حفاظت از ورزشکاران خود است اما برخی اوقات همه چیز از کنترل خارج می شود و فاجعه رخ می دهد. 23 می سال 1999، یکی از سیاه ترین روزهای تاریخ دبلیو دبلیوئی WWE بود. در جریان یکی از رویدادهای سالانه، اوون هارت که ستاره وقت کمپانی بود، قرار بود حرکتی خطرناک را اجرا کند که از فاصله 24 متری سقوط کرد. این رویداد از تلویزیون ملی آمریکا پخش می شد اما بلافاصله بعد از سقوط هارت، تبلیغ پخش شد و تماشاگران تلویزیونی متوجه این اتفاق نشدند.

بر اثر این سقوط، هارت که آن زمان 34 ساله بود فوت کرد اما در اقدامی عجیب، این رویداد ادامه پیدا کرد. جیم راس که گزارشگر رویداد بود، به بیننده های تلویزیونی اعلام کرد که هارت از دنیا رفته اما این خبر به تماشاگران داخل سالن اعلام نشد. مرگ اوون هارت انتقادهای بسیاری را روانه WWF کرد. کمپانی چندان از این موضوع صحبت نکرد و بعدها مشخص شد که هارت به دلیل خونریزی داخلی فوت کرده است.

شنیده می شود که WWE به خانواده اوون هارت، 18 میلیون دلار داده است
شنیده می شود که کمپانی WWE به خانواده اوون هارت، 18 میلیون دلار داده است

تغییر رده سنی؛ تبدیل دبلیو دبلیوئی WWE به یک نمایش

پرو رسلینگ رشته ای خشونت آمیز است که برای رده های سنی پایین مناسب نیست. علاوه بر خشونت فیزیکی بالا، صحبت های کشتی گیرها نیز شامل کلمه های نامناسب و بعضا فحش های رکیک است که مجددا رده های سنی پایین نباید در معرض آن قرار بگیرند. کمپانی WWE اما برای اینکه رده های سنی پایین را هم به سمت خود بکشاند و فضای مسابقات را خانوادگی کند، از سال 2008 رده سنی شوهای خود را به TV-PG تغییر داد و محدودیت های بسیاری برای مسابقات به وجود آورد.

دیگر خبری از حرف های رکیک، صحنه های با خشونت بالا از جمله خونریزی، مسابقات خطرناک و محتوای بزرگسالان نبود و همین باعث شد تا مسابقات این کمپانی بیشتر شبیه یک تئاتر شوند. این اقدام WWE، خانواده های بسیاری را به سمت این کمپانی کشاند اما از طرفی مخاطب های قدیمی پرو رسلینگ به انتقاد از این سازمان پرداختند و WWE را متهم کردند که ذات و ماهیت کشتی حرفه ای را تغییر داده است.

گسترش WWE؛ تنها شرکت میلیارد دلاری پرو رسلینگ

با تمام انتقادها و ظهور کمپانی های جدید، همچنان WWE بزرگ ترین سازمان پرو رسلینگ دنیا است. WWE تنها کمپانی کشتی حرفه ای جهان است که ارزش آن بیشتر از یک میلیارد دلار است. محبوبیت این کمپانی فراتر از مرزهای آمریکا است و کمتر کسی در دنیا وجود دارد که نام این شرکت را نشنیده باشد. شوهای WWE در تمام نقاط دنیا بیننده دارند و به 30 زبان مختلف ترجمه می شوند. مرکز اصلی این شرکت در استمفورد ایالت کنتیکت است و WWE در نیویورک، لس آنجلس، مکزیکوسیتی، بمبئی، شانگهای، سنگاپور، دبی و مونیخ هم دفتر دارد.

همکاری کمپانی دبلیو دبلیوئی WWE با عربستان سعودی

مسابقات WWE دیگر تنها به آمریکای شمالی خلاصه نمی شود. این کمپانی سابقه برگزاری رویداد در انگلیس، استرالیا، ژاپن و عربستان را هم دارد و جالب است بدانید که این کمپانی با عربستان سعودی قراردادی بسته که هر سال رویدادهای خاصی در این کشور برگزار کند.

کمپانی WWE با عربستان سعودی قراردادی بسته که هر سال رویدادهای خاصی در این کشور برگزار کند
کمپانی WWE با عربستان سعودی قراردادی بسته که هر سال رویدادهای خاصی در این کشور برگزار کند

شروع دوران جدید؛ ادغام WWE با UFC

12 سپتامبر 2023، روز مهمى براى پرو رسلينگ و MMA بود. دو كمپانى WWE و UFC به طور رسمى با يكديگر ادغام شدند تا كمپانى جديدى به نام TKO تشكيل شود.

در اپريل 2023، وينس مک من با شركت Endeavor كه مالكيت UFC را در اختيار داشت به توافق رسيد تا 51 درصد سهام دبلیو دبلیوئی WWE را بفروشد. بعد از نهايى شدن اين فروش، اكنون كمپانى Endeavor با ادغام WWE و UFC، شركت جديدى به نام TKO را تاسيس كرد. اين شركت كه بيشتر از 21 ميليارد دلار ارزش دارد، حالا مسئول برگزارى مسابقات اين دو كمپانى است.

شركت Endeavor حالا مالكيت 51 درصد كمپانى TKO را در اختيار دارد و 49 درصد ديگر در اختيار سهامداران WWE است. در ميان سهامداران، نام وينس مک من نيز مجددا مشاهده مى شود. او 16.4 درصد از سهام TKO را نيز در اختيار دارد و به عنوان مدير اين كمپانى نيز معرفى شد. با اين حال بعد از 41 سال، مک من ديگر كنترل كامل دبلیو دبلیوئی WWE را در دست ندارد!

كمپانى Endeavor با ادغام WWE و UFC، شركت جديدى به نام TKO را تاسيس كرد
كمپانى Endeavor با ادغام WWE و UFC، شركت جديدى به نام TKO را تاسيس كرد

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *